Tilbage
25-09-2017 20:34

Chefgreenkeeperens orienterer om status på greens

Vores chefgreenkeeper kæmper stadig for at give os bedre greens...læs hvordan han gør............Da jeg startede som chefgreenkeeper 1. februar i år, kunne jeg konstatere, at banen stod overfor en række udfordringer på både kort og langt sigt. Jeg har derfor lavet en langsigtet plan for plejen af banen, som skal forene en god standard i hverdagen med en sund og stærk bane på langt sigt. Den proces er et langt sejt træk.

Sidste år svingede standarden på greens utroligt meget fordi de ikke blev behandlet godt, og fordi de blev klippet i en meget lav klippehøjde – så meget at vi var tæt på at miste greens helt. Det resulterede i, at der hen over vinteren kom sygdom i greens og i foråret var greens derfor miserable. I år har jeg valgt at sætte klippehøjden på greens lidt op. Det betyder, at greens vil være en smule langsommere end det vi ville ønske. Samtidig er der reduceret lidt i gødningsmængden og vandtilførslen.

De tre ting kombineret betyder, at rødderne får lov at trænge længere ned, som giver et stærkere og sundere græstæppe. Generelt har vi i år haft et mere stabilt niveau på greens. Ikke det niveau vi ønsker, men mere stabilt. Vi håber vi kommer godt ind i vinteren og godt ud af vinteren og at vi så qua det gode arbejde vi har gjort i år kan sætte klippehøjden lidt ned og dermed få lidt mere hastighed på greens.

Fra Trent Jones arkitekterne er anbefalingen, at greenhastigheden ikke må være meget over 9” på stimpmeteren, pga. greens på Skjoldenæsholm er ret kuperede.Som golfspiller ser man kun ting, der findes på greens overfladen, men det er kun en lille del af billedet – lidt som et isbjerg. Det vil sige, at ensartethed, jævnhed, hastighed, udseende på greens er afhængige og direkte påvirket af de ting, der findes under græssets overflade, som f. eks. vækstlag, komprimeringsgrad af vækstlag, porøsitet, lag deling, filtlag, dræn evne, rodudvikling og meget andet.

Inden jeg startede på Skjoldenæsholm Golfcenter, brugte jeg to dage til at gennemgå begge baner og lave de nødvendige undersøgelse, og jeg kunne konstatere, at der var mange udfordringer på begge banerne og især på greens.

Blandt andet, var der et filtlag på greens på Old Course helt op til 9 cm og op til 4 - 5 cm på Trent Jones. Det optimale filtlag på greens burde ikke overstige 0,5-1,0 cm og man kan hurtigt regne ud, at filtlag på Old Course overstiger den optimale 9 gange, og på Trent Jones 5 gange.

Dannelse af filtlag er en naturlig del af græssets vækst, men når laget er så tykt, medfører det forskellige negative konsekvenser.

De negative konsekvenser ved et for tykt filtlag er:
1. Øget risiko for svampesygdomme
Mange svampesygdomme kan ”overleve” og udvikle sig i filtlaget, så en vigtig forebyggelse mod sygdomme er at forhindre et for tykt filtlag.
2. Dårlig udnyttelse af vand og gødning
Et tykt filtlag kan fungere som en svamp, der ophober vand og næringsstoffer, så de forhindres i at sive ned til græssets rødder.
3. Lille rodnet
Som en konsekvens af ophobningen af vand og næringsstoffer i filtlaget, vil græssets rødder ikke søge nedad, men forblive i filtlaget.
4. Dårligt luftskifte i vækstlaget
Et tykt filtlag kombineret med tryk fra maskiner vil medføre et dårligere luftskifte i vækstlaget, hvilket hæmmer græsvæksten.
5. Dårlig spiring ved eftersåning
Et tykt filtlag vil give et dårligere resultat af eftersåning, da de små frø ikke får ordentlig kontakt med jorden. Muligvis dannes der også spirehæmmende stoffer i det organiske filtlag.
Filtdannelse kan forbygges ved nedsættelse af gødningsmængden, nedsættelse af vandingsmængden, ved mekaniske pleje (prikning, prop optagning), topdressing. Blandingen af alle disse metoder bruges her på Skjoldenæsholm Golfcenter, hvor vi f. eks. kommer til at sænke gødningsniveauet med 30 - 40 % på greens i forhold til 2016.

Vandingsstrategi har været lidt vanskeligere at implementere i år pga. det våde sommer vejr.

Snakker vi om mekanisk pleje af filten på Skjoldenæsholm Golfcenter, bruger vi maskiner, som lufter vækstlag ved hjælp af solide (massive) spyd og hugpiber, vertikalskærere, samt tilfører sand (topdressing). Den mekaniske påvirkning skærer og river i filtlaget, som samtidig tilfører luft, som også vil fremme den mikrobielle nedbrydning af filten. Prikning med hugpiber, som vi udførte i uge 28 på greens på Old Course fjerner direkte filten.

 


Vi topdresser vores greens ca. hver 4 uge og på den måde tyndes filten ud og der skabes porer, som sikrer tilgængeligheden af luften samtidig med at sandet giver greenen en fast og stærk overflade. I forhold til mikrobiologisk nedbrydning, er det svampe, der effektivt nedbryder filt.

Svampe, producerer enzymer, som kan opløse plantefibre, der består af cellulose og lignende. Svampe er ikke kun afhængige af kvælstof og andre næringsstoffer - for at være effektive, har de også behov for tilførsel af ilt. Regelmæssig og effektiv luftning er derfor vigtig, for at give svampene gode forudsætninger.

Det er nødvendigt at starte et sted, samt at være konsistent i sit arbejde. Jeg er overbevist om, at det arbejde vi laver i dag vil lægge en godt fundament for sundere greens og flottere baner på Skjoldenæsholm Golfcenter og vil føre til større tilfredshed blandt vores medlemmer og gæster fremover. Det kræver dog rigtig stor indsats og tålmodighed fra alle parter for at kunne løse alle udfordringerne – det er en lang og kontinuerlig proces.


Venlig hilsen
Gediminas Rudokas
Skjoldenæsholm Golf

Seneste nyt
Stegt flæsk i Cafe Spoon hver fredag - sidste gang er den 13. september 2019
11-09-2019
Cafe Spoon tilbyder stegt flæsk til 100 kr.
Pink Cup 2019 - tak til alle deltagere og bidragsydere
18-08-2019
Åbning af Robert Trent Jones Jr.
05-04-2019
Robert Trent Jones Jr. åbner fredag, den 12. april 2019
Aktiviteter
Skjoldenæsholm Company Day 2019
05-07-2019
BestBall turnering arrangeret af Skjoldenæsholm Golfklub og Skjoldenæsholm Golfklubs Erhvervsklub.
PINK CUP 2019 - afholdes den 5. juni 2019
07-05-2019
Støt brysterne
Mange gæster til Golfens Dag 2019
01-05-2019
Fint vejr og masser af frivillige medlemmer tog imod gæsterne til vores arrangement "Golfens Dag"...
Logo
Skjoldnæsholm Golf
Skjoldenæsvej 101, 4174 Jystrup
mail: info@golfers.dk
Tlf: 57 53 88 10